Discipline

Discipline

Ministerul Educaţiei a adoptat noul plan-cadru pentru învăţământul gimnazial. Planul-cadru este documentul care prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII şi câte ore îi vor fi alocate pe săptămâna fiecărei materii.

Potrivit noului plan-cadru, disciplină Limba şi literatură română pierde o oră la clasa a V-a, scrie hotnews.ro. La ora actuală, elevii fac 5 ore/săptămâna de Română la clasa a V-a şi 4 ore/săptămâna la clasele VI-VIII, or noul plan prevede 4 ore/săptămâna pentru toate clasele de gimnaziu. Materia Latină, în prezent studiată la clasa a VIII-a, va fi studiată doar la clasa VII-a, sub formă de Elemente de limba latină şi de cultură românica. Noul plan-cadru pentru clasele V-VIII urmează să fie pus în aplicare începând cu anul şcolar 2017-2018.

Se introduce la toate clasele o nouă disciplină obligatorie – Informatică şi TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor).

La clasa a V-a, apare o oră în plus de istorie, faţă de vechiul plan-cadu (2 ore/săptămână).

Cultură Civică devine Educaţie socială, iar în cadrul acestei discipline se vor studia următoarele: Gândire critică şi drepturile copilului (clasa a V-a), Educaţie interculturală (clasa a VI-a), Educaţie pentru cetăţenie democratică (clasa a VII-a) şi Educaţie economico-financiară (clasa a VIII-a).

Disciplinele Muzică şi Arte Plastice primesc separat câte o ora pe parcursul celor 4 ani de studiu, inclusiv în clasa a VIII-a.

Religia rămâne neschimbată – o oră pe săptămână.

Ministerul Educaţiei nu a introdus opţionalul Educaţie pentru sănătate transformat în materie obligatorie, acesta rămânând că opţional. Amintim că mai multe ONG-uri au cerut public guvernului Ponta să introducă în şcoli Educaţia pentru Sănătate că materie obligatorie, după care Asociaţia “Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) – susţinută puternic de Patriarhie – a cerut că “disciplină ‘Educaţie pentru sănătate’, în măsură în care această îşi propune să includă ‘educaţie sexuală’, să rămână opţională, după modelul orei de religie”.